Camping MAKA in Belgie

Camping MAKA in België aan de Semois

Afgelopen paasweekend, 2023, een lekker lang weekend weg met de Jeep en daktent naar België. Naar camping MAKA, een camping aan het riviertje de Semois nabij Bertrix. Een kleine drie uur rijden, tenminste als je snelwegen aanhoudt. Persoonlijk rijd ik met de Jeep liever via binnenwegen, dan duurt het net wat langer. Maar zie je ook veel meer onderweg. En laten we heel eerlijk zijn, het gaat niet alleen om het doel. Ook de weg ernaartoe maakt je reis een nieuwe ervaring en beleving. Dus lekker binnendoor naar het zuiden van België.

Structuur en ruimte in de Jeep

De week voor onze trip naar MAKA al druk in de weer met het bedenken van de optimale inrichting van de Wrangler. Na ons uitstapje naar de Vlagberg werd duidelijk dat het wenselijk zou zijn om een soort lade of verhoging te hebben. Waardoor er meer bergruimte gecreëerd kon worden. Dus even kijken wat ik nog aan hout heb liggen. Een plaat underlayment en twee stukken van 25 centimeter hoogte waren genoeg om een soort platform te creëren in de Jeep. Zo ontstond er ruimte waar twee kratten en het gasstel geplaatst konden worden. Rechts bovenop het platform de koelkast, daarnaast een 20 liter waterkan en daarnaast kleine kratten en een groot boodschappen krat. Perfect. De backpacks, camping tafel, slaapzakken en stoelen op de achterbank. Inclusief het huisje van onze tijger en tijgertje zelf. Optimaal. Wat gaan we deze keer weer leren en hoe gaat dat zich vertalen naar nieuwe verbeteringen. We gaan het zien.

Fietsen mee deze keer

Fietsendrager en fietsen mee dankzijn trekhaak verlenger

De Wrangler ziet er stoer uit, vind ik zelf ;-). Zo ook het mega reservewiel op de achterdeur. Één minpuntje, er kan geen fietsendrager op de trekhaak. Het wiel is zo groot dat dit niet past. Maar ook hier is een oplossing voor. Een trekhaak verlenger, echt het is er en werkt ideaal. Gekocht via Amazon. De trekhaak verlenger, vast of kantelbaar, zet je vast met een grote bout op de bestaande trekhaak. Waardoor ik in mijn geval een verlenging had van maar liefst 25 centimeter. Top, de fietsendrager past erop en mag het gewicht dragen van twee fietsen. Mits ik onder de 60 kilo blijf. Dat was geen probleem. Dus de fietsen konden mee. Niet dat het nodig bleek, want we hebben ze eraf gehaald en geen meter gefietst. Alleen gewandeld. Hoe leuk die planning vooraf en de daadwerkelijke uitvoering ter plaatse.

Huisdieren toegestaan

huisdieren toegestaan op MAKA, dus tijgertje mee

Een pré van camping MAKA, naast het feit dat het midden in de natuur ligt aan een riviertje in de Ardennen was mogelijkheid om onze tijger mee te nemen. Huisdieren toegestaan namelijk. Onze tijger, een boomertje in mini formaat kon mee. Top. Wij waren niet de enige die dat hadden bedacht. Er waren heel veel honden mee met de baasjes naar MAKA. Ik denk dat onze tijger wel de kleinste was, de grootste een Deense of Duitse Dog waar die kleine van ons wel 30 keer in zou passen. En hoe leuk om te zien dat alles elkaar accepteerde, daar zouden wij als mens nog wat van kunnen leren vandaag de dag.

Off-grid plekken

Nog een pré, de camping beschikte over echte off-grid spots. Helaas waren deze weg op het moment van boeken. Deze off-grid spots kon je alleen bereiken met 4×4 wagens omdat de kans anders heel groot zou zijn dat je vast kwam zitten. Ter plaatse dit bekeken en ja, daar moet je niet met je Tesla ;-) doorheen proberen te komen. Wel een prachtig stuk natuur waar ik graag had gestaan. Al was het ook wel een stuk lopen naar het terras, winkel en toilet gebouw.

Het tenten veld, een geweldige plek

Tentenveld met ruimte plekken op camping MAKA, Bertrix België

Alleen op het tenten veld waren nog plekken aanwezig die je kon reserveren. Niet een vaste plaats, nee een plek. Je mocht zelf bepalen bij aankomst waar je ging staan. Al was het wel de bedoeling dat er maximaal 12 plaatsen bezet werden. Zes aan de waterkant en zes aan de boszijde. Zelf hadden we een plekje aan de waterkant uitgekozen. De jeep positioneren, tent opzetten en installeren. Een oase van rust, midden in de natuur met ruimte plekken. Vanaf moment van aankomst voel je de rust binnenkomen.

Vuurtje op de kampeerplek

Naast de aanwezig stookplekken, vierkante plekken omringt met bielzen om op te zitten mocht je op je eigen kampeerplek vuurtje stoken. Ha, moet je net mij hebben. Met mijn opvouwbare vuurkorf/bbq kwam dat helemaal goed. Je mocht in de bossen hout sprokkelen maar kon ook stookhout kopen in de camping winkel. Zo was iedere spot dagelijks verrijkt met een vuurtje, je kon namelijk ook een vuurschaal huren. Bij velen werd het vuurtje al in de ochtend ontstoken en brandde dit tot diep in de nacht. Vooral in de avond was dit alleen al een prachtig schouwspel als je over de camping liep. Overal vuurtjes waarop vele kookkunsten werden uitgeoefend. Ook wij hebben op één maaltijd na alles op het houtvuur bereid. Hoe gaaf, hoop dit vaker te kunnen doen tijdens het kamperen.

Faciliteiten van MAKA

De faciliteiten van MAKA waren top, ook al ben ik natuurlijk nog geen ervaren kampeerder. Het is onze eerste keer, als ik het nachtje op de Vlagberg niet meetel. Ach wat doet het ertoe hoe vaak je weg bent geweest. Het gaat toch om wat je er zelf van vind. Het was super. Een mooi, ruim en schoon toilet gebouw. Lekker warm water voor de douches, voldoende toiletten en wastafels. En ruimte om je afwas te doen aan de achterzijde van het gebouw. Verder een receptie met winkeltje, waar je alles kan halen wat je nodig hebt. Nee, geen complete supermarkt, maar geloof me alles om je verblijf aangenaam te maken. En erg leuke kampeer spullen, makkelijke dingen. Kan ook niet anders omdat de eigenaren die het een paar jaar geleden hebben overgenomen er al jaren kwamen en precies weten wat je nodig hebt. Naast de receptie en leuke kleine ruimte, restaurantje/café , waar je een hapje kunt eten. Een terras erbij overdekt en nog een paar leuke bankjes beneden. En last but not least lekkere zitstoeltjes met tafeltjes aan de waterkant waar je heerlijk kunt genieten van een prachtig natuur panorama. Een soort van kleine Canada.

Gastheer en Gastvrouw

De nieuwe eigenaren, 2021, Guido en Nancy Smeets kennen MAKA al langer omdat ze er zelf ook kwamen. Een superleuk, vriendelijk en behulpzaam stel dat samen met hun team er alles aan doet om iedereen een leuke tijd te bezorgen tijdens je verblijf. Leuk om het verhaal te horen hoe ze na al hun reizen uiteindelijk zijn neergestreken op MAKA en dit met liefde en passie runnen. Echt gaaf en een compliment waardig!

De Veldkeuken Limburg

Op zaterdag was De Veldkeuken Limburg, koake mit moake, op de camping aanwezig. Aan deze buitenkook activiteit kon je meedoen, helaas waren wij weg en was ik te laat om hieraan deel te nemen. Wel hebben we, toen we terug waren, gekeken naar wat ze allemaal aan het kokkerellen waren. Echt gaaf om te zien, hoe ook deze mensen vol passie aan de deelnemers uitleg gaven en hoe gezamenlijk verschillende gerechten werden bereid. Dit ga ik zeker onthouden als we weer naar MAKA gaan, wie weet zijn ook zij er weer en ga ik zeker deelnemen. Maar ook voor een bedrijfsactiviteit is dit wellicht een leuk idee. Onthouden dus.

Wandelen, mountainbiken en kanovaren

Het was nog altijd hoogwater en Nancy had het water nog niet vrijgegeven voor het kanovaren. Wat ik zeker een volgende keer hoop te kunnen doen, want wauw hoe gaaf lijkt met dat op de Semois. Zoals eerder vermeld hadden we de mountainbikes bij, alleen gezien de omgeving hebben we die toch lekker laten staan. We zijn gaan wandelen en hebben prachtige paden gevonden dwars door de natuur, hoe prachtig om van hoogten over dalen te kijken en riviertjes te zien kronkelen door het landschap. Hoe heerlijk om met tijgertje het gevoel te hebben dat je even alleen op de wereld bent omringd door een prachtig landschap, oke, we hadden het weer mee. Veel zon en een perfecte temperatuur.

Daktenten in alle maten en varianten

Verschillende merken en soorten daktenten op MAKA

Wat opviel was de hoeveelheid daktenten, de soorten en maten. Van de 12 plekken waren er 9 gevuld met een daktent. Ikamper, Alu-cab, Koala Creek en andere merken waren aanwezig. Echt leuk om te zien. En maar één Jeep Wrangler waar ik toch stiekem wat bekijks mee had. Vond ik ook wel leuk om te zien. Zeker toen we weggingen en nog even naar de receptie gingen werden we meerdere keren aangesproken. De leukste opmerking van een dame aan haar partner na het bekijken van mijn Jeep was: “I have a dream” wijzend naar my Black Rebel. Hahaha.

Oja, lekkere speciaal biertjes

Lekkere speciaal biertjes op terras - Camping Maka

Ho, ik wilde al naar tijd om afscheid te nemen gaan. Maar dat kan niet voordat ik je verteld heb over de lekkere speciaal biertjes die ze op MAKA hebben. Als fervent speciaalbier liefhebber was er ruim voldoende keuze voor een lekker biertje. Ik had er natuurlijk ook al meegenomen, maar dit overtrof mijn verwachtingen. Dus iedere middag even een korte pauze met een heerlijk koud speciaal biertje op het terras of aan de waterkant, niemand maakt mij wat. Gewoon genieten!

Tijd om afscheid te nemen

Tja, aan alles komt een einde. Zo ook aan ons eerste bezoek aan MAKA. Ja zeker, we gaan hier terugkomen. Dus niet echt afscheid, eerder tot een volgende keer. Wellicht in de zomer of najaar van dit jaar nog een keer. We gaan het zien. Nu eerst op naar onze volgende trip die al gepland staat. Daar later meer over.

Fotogallerij MAKA:

 

 

tembo 4x4 rooftop tent uitproberen op auto

Welke daktent past het beste op mijn auto?

Na de aankoop van mijn Jeep Wrangler JK 2007 met Rhino Rooftop Rack kwam de volgende vraag naar voren. Welke daktent past op mijn auto? Er zijn enorm veel daktenten te koop, de keuze is reuze. Dus tijd voor oriëntatie. Graag neem ik je mee in mijn overwegingen en keuze moment.

Proef kamperen met geleende daktent

Hmmm, dat is op zich een goed idee. Dus aan een bevriende kennis gevraagd of we een keer zijn daktent mochten lenen voor een proefkampeer moment. Geen prolbeem, ik help je wel met het op de auto plaatsen van de daktent. Dit kun je het beste met een paar man doen gaf hij aan. Ow, hoe zwaar weegt zo’n ding dan? Moet ik hier rekening mee houden bij de aanschaf? Kan mijn auto, mijn roofrack dat gevaarte wel dragen? Vragen die direct op mij afkwamen, ik als leek dacht een daktent is een daktent. Dit ligt toch wat anders. Het gewicht kan zeker bepalend zijn. Maar nu even niet. Mijn Jeep en rooftop rack kunnen iedere tent met gemak dragen. Gelukkig. Maar waar ga ik proefkamperen? Nou, bij vrienden in Frankrijk. Die hebben plek zat en daar kan ik op mijn gemak de tent uitproberen.

tembo 4x4 rooftop tent uitproberen op auto

Het plaatsen van de daktent

Het is zover, het weekend is bepaald en onze vrienden in Frankrijk kijken uit naar onze komst. Het is ondertussen september en het weer is redelijk onvoorspelbaar de komende tijd. Ha, dat mag de pret niet drukken. We gaan, hoe en wat het weer ook doet. Dus op een avond voorafgaand aan het weekeinde spreken we af om de tent op de auto te plaatsen. De daktent weegt een kleine 100 kilo. Ja, je leest het goed. Een kleine 100 kilo die je even boven het hoofd moet tillen om op je auto te leggen. Gelukkig hadden we wat hulp en met een paar mensen was de tent met een half uurtje geplaatst. Nog even vastzetten en goed leggen zodat deze ook open kan klappen en we zijn klaar voor vertrek.

Tembo 4×4 rooftop tent

De betreffende rooftop tent / daktent voor onze proefkampeer sessie was een Tembo 4×4 rooftop tent. Ruim genoeg voor twee personen. Een zogenaamde softtop tent. De rooftop tent zou met 15 minuten op te zetten zijn. Dit bleek ook zo te zijn. Nadat de hoes losgemaakt is pak je de ladder en klap je de tent eenvoudig open. Daarna is het een kwestie van de verschillende raampjes met behorende beugels openzetten en klaar is Eric in dit geval. Een kind kan de zogenaamde was doen. Top. Ook het inpakken na ons weekend ging als vanzelf. In omgekeerde volgorde alle stappen uitvoeren en de daktent is weer mooi strak ingepakt op de auto. Klaar voor vertrek. Als je dit proces met tweeën doorloopt krijg je hier vast en zeker handigheid in.

Domain du Cloitre Saint Christophe

September in Frankrijk, op het terrein van het prachtige Domain du Cloitre Saint Christhophe. Ik schreef al dat het weer onvoorspelbaar was en dat hebben we ook geweten. Op dag 1 was het warm en zonnig en lekker warm, ook s’nachts. Dag twee was het prima tot het avond werd en toen barste het noodweer los. Regen, regen en nog eens regen. De tent was waterdicht en we hebben wederom geslapen als roosjes. Dag 3, wat stond ons te wachten. Nou, een koude nacht. Tegen de 0-graden en ook dat was goed te doen. Dus in deze 3 nachten hadden we alles zo’n beetje gehad. Een daktent is wat we willen. Je ligt hoog en droog. Geen last van insecten en bij het wakker worden de zon op zien komen. Wauw, dit willen we vaker ervaren.

zonnige dag in frankrijk met daktent

Dag 1 zonnig en lekker warm in september 2022.

dag 2 in frankrijk, de zon komt op gezien vanuit daktent

Dag 2: De zon komt op vanuit de daktent gezien. Hoe gaaf

tembo 4x4 rooftop tent - soft cover

Dag 3: ochtendgloren in Frankrijk

Welke daktent gaan we kiezen?

Oké, de ervaring met de daktent in Frankrijk was geslaagd. Als we dit kunnen handelen gedurende deze drie nachten dan komt het zeker goed. Dus op zoek naar een daktent. Maar ja, welke. Als ervaringsdeskundigen, voorzien van een goede voorkennis kunnen we een goede keuze maken. Hmm.

Hoeveel persoons kiezen we?

De eerste vraag die we ons stelden was die van het aantal personen. We zijn maar met z’n tweeën. Maar je wilt toch ook wel wat ruimte extra hebben. Daar kun je dan wat kleding kwijt en andere spullen die je mee naar boven wilt nemen. Ook willen we wat extra ruimte voor onze hond. Zodat die niet bovenop je komt liggen, al kun je dat niet uitsluiten. In ons geval valt dat wel mee, onze Tijger weegt maar 4,5 kilo en is niet groter dan een gemiddelde kat. Maar die extra ruimte is wel wenselijk. Dus een ruime 2-persoons/3-persoons daktent heeft de voorkeur.

Hard of Soft cover?

Gaan we voor een hardcover of softcover daktent. Het verschil zit hem niet alleen in de cover, ook in het opzetten. Wat wij hebben ervaren in alle gesprekken is dat de hardcover sneller op te zetten is. Dus als je iedere dag verder trekt en je een hekel hebt om rustig alles in te pakken is een hardcover wellicht een goede optie. Daarnaast kun je op een hardcover, afhankelijk van je keuze ook een zonne-paneel of rack plaatsen waar je spullen op kunt monteren. Vraag hierbij wel goed na welke hardcover rooftop tent geschikt is. Wij hebben verschillende hardtop cover daktenten bekeken en kwamen tot de conclusie dat een softcover ons prima past. Maar ja, welke dan. Ook in de softcover daktenten zijn vele maten en uitvoeringen beschikbaar. Laatst hoorde ik nog over een nieuwe daktent van Decathlon. Die schijnt, na het lezen van reviews, ook prima te zijn.

Gewicht en bevestiging op auto

Dit kan een punt van aandacht zijn, niet in onze situatie omdat de Jeep alles wel kan dragen. Alleen het formaat was bij ons wel bepalend kijkend naar de rooftop op de Jeep. Bedenk hierbij ook of je de daktent kunt laten zitten op je auto of dat je hem keer op keer moet verwijderen. Dan is gewicht wel een puntje van aandacht. Er zijn daktenten die beduidend minder wegen dan andere tenten en als je deze keer op keer eraf moet halen is het wellicht prettig als je dit gewoon samen kunt doen. Of je moet een soort van ophang systeem maken, die heb ik ook al voorbij zien komen. Heb je de ruimte dan is zo’n systeem een superfijne uitkomst lijkt mij.

Facebook groepen

Een andere tip die ik je graag wil meegeven is, kijk eens op facebook. Hier zijn verschillende groepen waar men met elkaar discussieert over daktenten en alles daaromheen. Meld je aan en stel je vragen, zo krijg je goed inzicht wat voor jou situatie van belang is. Kan je dit aanbevelen.

De keuze voor Koala Creek

Na daktent winkels te hebben bezocht en de diverse soorten te hebben bekeken. Heb ik, ook kijkend naar het budget dat ik wilde uitgeven, gekozen voor een Koala Creek daktent. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar ik wilde een goede daktent, compleet en daarbij gun ik dit graag aan een partij waarbij ik goed geholpen word. Dit fijne en goede advies vonden wij bij Dreamer daktenten in Helmond. Waar we diverse tenten hebben bekeken en uiteindelijk gekozen hebben voor de Teide 160 Overlander. Don, de eigenaar van Dreamer daktenten, nam alle tijd voor uitleg, advies, vergelijk en dat heeft geleid tot de aankoop. Een super daktent al zeg ik dit zelf.

Na de aankoop spraken we af om de daktent op te halen en op de Jeep te plaatsen, gedurende de ochtend hebben we de tent geplaatst. Ik kreeg daarbij alle uitleg en tips voor het opzetten en inpakken. Hoe prettig, ik kon alle vragen stellen en alles werd in detail en in alle rust uitgelegd. Ik kan Don en Dreamer daarom van harte aanbevelen.

Naast de daktent hebben we ook direct een Rhino Batwing luifel gekocht die rondom de auto aansluit. Ook hier gekeken naar de mogelijkheden en op advies voor de 25o luifel gegaan. Hier zijn nog zijwanden in te zetten. Makkelijk op te zetten, je loopt de luifel in twee minuten uit. Top.

Koala Creek Teide 160L ovelander rooftop tent met Rhino Batwing luifel

Koala Creek Teide 160L Overlander rooftop tent met Rhino Batwing luifel

Ondertussen zijn we verschillende keren weggeweest en hebben we de optimale taakverdeling gevonden. Binnen 10 minuten hebben we de tent staan en met een kwartier hebben we hem ook weer ingepakt. De Jeep is wat hoger, verhoogd, dan een normale auto en om die reden hebben we een kleine uitschuif laddertje erbij gekocht. Ik loop zo het dak op en dat werkt super bij het opzetten en inpakken.

Veel succes met de keuze voor een daktent, ik kan deze vorm van kamperen van harte aanbevelen.

 

 

jeep wrangler met koala creek dakent en rhino batwing luifel

Na weken werken aan de Jeep, de mods, tijd voor een eerste testtrip. Niet te ver weg en toch lekker in de natuur. Naar natuurcamping De Vlagberg in Sint-Anthonis. Een camping bij de boswachter, er zijn er vele door heel Nederland. Kleine campings met een diversiteit aan plekken, zo ook plekken zonder water en elektra. Precies wat ik voor ogen heb. Liefst in de vrije natuur, maar dat is in Nederland niet zonder risico heb ik begrepen. Vrij kamperen buiten een camping of op de grond van een boer die je toegang heeft gegeven is niet geoorloofd. Maar ja, gaan we toch echt wel een keer doen. Hoe gaaf is dat.

De Vlagberg bij nacht - heerlijk slapen in de daktent

Logeren bij de boswachter

Maar nu, voor deze eerste testtrip gaan we gewoon logeren bij de de boswachter op De Vlagberg. Een kleine 20 kilometer van huis, in de natuur. Wat moet ik me daar bij voorstellen, ik die nu niet echt een jeugd heeft gehad met kamperen. Vakanties, zeker wel, maar kamperen kan ik mij niet echt voor de geest halen. Dus in een moment van enthousiasme direct een reservering gedaan. Daarna bedacht ik mij, wat doet het weer eigenlijk in dit weekend. Nou, 90% kans op regen en een stevige wind. Ideaal dus voor onze testtrip naar de natuur met de Jeep. Ik moet nog een naam verzinnen voor mijn droomauto. Wat geen droom meer is, sinds kort werkelijkheid.

De Vlagberg

De Vlagberg is een plek waar je dus kunt logeren bij de boswachter, in dit geval in Sint-Anthonis. Een prachtige plek met verschillende plekken. Ik heb mij werkelijk verbaasd over de diversiteit in kampeer oplossingen die ik voorbij heb zien komen. Van een soort legertentje, deed mij terugdenken naar militaire dienst tijd. Even geleden, maar toentertijd had je één deel van een pup-tent. Je moest samen met een andere militair beide delen aan elkaar knopen en dan had je een tentje om samen in te slapen. Helaas heb ik dat maar één keer mogen beleven. Anders was in die tijd gegarandeerd mijn kampeer drang geboren zoals deze nu is aangewakkerd na de testnacht op De Vlagberg.

Op de Vlagberg kun je met een daktent kamperen en de natuurplekken zijn prima, lekker in het bos met voldoende ruimte. Al kan die ruimte voor mij niet groot genoeg zijn. De buren waren zichtbaar. Wat op zich best leuk was om te zien hoe anderen kamperen. Naast de mooie natuurplekken waren er ook plekken waarbij elektra en

volgens mij ook water aanwezig waren. Verder was er een mooie en nette sanitaire ruimte waar alles wat je maar nodig hebt ook aanwezig was. En ook nog lekker warm.  Wat ik ook een leuke bijkomstigheid vond was de blokhut waar je hout kon zagen en kappen om op je eigen plekje een vuurtje te stoken. Een pré voor mij als het om kamperen gaat. Zonder vuurtje is het toch maar gewoon. Nu gaf dit vuurtje een extra vrije dimensie aan onze overnachting. Alleen kan ik zeggen dat ik op zoek ga naar een grotere vuurschaal. Wel één die ik kan opvouwen, om zo min mogelijk plaats in te nemen in de Jeep.

Het logeren bij de boswachter werkt super makkelijk, na de reservering via de website krijg je een bevestiging. Bij aankomst op de locatie meld je je aan bij de registratiezuil en krijg je een sticker die je zichtbaar op je kampeermiddel plakt, legt. Hoe eenvoudig kan het zijn.

Onze tijger mocht ook mee

Een tweede eis voor het zoeken naar een geschikte camping was onze tijger. Die willen we namelijk graag meenemen op onze trips. Tijger mag mee naar de campingIk had geen idee of ze op een camping toegelaten zou worden. Geen idee welke eisen een camping stelt aan het meenemen van huisdieren. Ach, een boswachter moet toch ook met dieren kunnen omgaan dacht ik. Dit klopte, tijger mocht mee naar De Vlagberg. Super, nog een reden om hier naar toe te gaan. Onze tijger, ze zou niet eens opvallen. Als ik haar had meegenomen zonder aankondiging had niemand haar gezien, een haas is groter en zou eerder opvallen. Maar goed, ze mocht mee. Wel aan de lijn en ook mee slapen in de daktent. Hmmm hoe zou dat gaan. Nou ik kan je zeggen, het ging fantastisch. Ze lag lekker aan mijn voeten en heeft net als mij heerlijk liggen snurken, echt waar. Hoe een klein hondje toch groot kan zijn. Wat een geluid kan daar uitkomen.

Mijn kampeermiddel

Mijn, ons, kampeermiddel is een daktent van Koala Creek op mijn Jeep Wranler JK 4-deurs uit 2007. De Jeep is wat verhoogd met offroad-tires en een Rhino dakrek.

jeep wrangler met koala creek dakent en rhino batwing luifel

Waar de daktent op gemonteerd is met aan de zijkant van de Jeep een Rhino batwing 200 luifel. Een ideale combinatie al zeg ik het zelf. Deze combinatie heb ik aangeschaft bij Dreamer daktenten. Na een zoektocht naar een daktent en diverse bedrijven te hebben bezocht kwam ik Dreamer tegen. Na een telefoontje een afspraak gemaakt met Don. Op zaterdag naar Helmond, ook naast de deur. Diverse daktenten bekeken en na een goed advies gekozen voor de Koala Creek 160L Teide Overlander Teide. Super blij mee, kan ik nu al zeggen.

Koken doe je zoKoken op de camping met een twee-pits gasfornuis

Tja, dit was wel even een ding. Ik kokkerel graag op een Big Green Egg, maar die weegt 75 kilo en had ik dus niet bij. Dus een alternatief was noodzakelijk, een twee-pits gasfornuis. Daar heb ik thuis een hekel aan, maar de buitenlucht in het bos geeft er een extra dimensie aan. Tenminste zo ervaar ik het. Jij ook? Dus een twee-pits gasfornuisje op de uitklaptafel. Super makkelijk en toch ook leuk. Als lunch lekker een soepje gemaakt met brood. Als Diner mijn best gedaan. Stukjes kip gebraden, lekker gekruid. Daarnaast noedels gekookt en toen samengevoegd met verse groenten. Het resultaat was te gek. Erg lekker en leuk. Toch blijf ik in mijn hoofd zitten met de BGE, als we vaker gaan moet ik daar iets op vinden. Wellicht een mini aanschaffen en meenemen. Ook makkelijk voor thuis, om even snel een biefstukje of visje klaar te maken.

Conclusie van de testtrip

Na een dag van regen, gure wind in de prachtig natuur van De Vlagberg kan ik zeggen dat dit voor herhaling vatbaar is. We hebben zaterdag en zondag de hele dag regen gehad. Door de luifel zaten we droog maar werd het toch wel wat koud in de avond. Dit kwam met name door het ontbreken van zijwanden aan de luifel. Deze ga ik komende week bestellen. Deze kan ik aan de Rhino Batwing luifel risten en zo een hoek creëren waar wind en regen geen kans hebben om ons plezier enigszins te beïnvloeden. De volgende trip staat al op de agenda, dus wordt vervolgd.

 

 

 

 

Youngtimer - Jeep Wrangler JK 4 deurs uit 2007, een jongensdroom

Een jongensdroom die is uitgekomen. Een Jeep roept bij mij een soort vrijheid op, robuust, stoer en rebels, herinneringen aan mijn jeugd. Waar mijn vader vroeger vertelde over zijn diensttijd en zijn interesse in alles wat te maken had met WO-II. Iedere oorlog film over WO-II die op TV kwam heb ik denk ik wel gezien samen met mijn vader.  Hoe een kleine jongen de Jeep zag in deze films, en gegrepen werd door de filmbeleving. Later groeide deze jongensdroom alleen maar verder uit, de jeep stond voor mij bovenaan aan mijn verlanglijstje.

En dan ben je 18 jaar

Vanaf mijn 16e kreeg ik de mogelijkheid om te rijden van mijn vader, hoe vet is dat. Voor die tijd best normaal denk ik achteraf. Enfin, ik mocht rijden in de auto’s van mijn vader en dat was kicken. Echt, hoe gaaf. Zeker als je dan bij een stoplicht komt te staan met de politie naast je. Zweetdruppeltjes op het voorhoofd en klamme handjes kan ik je zeggen. Mijn vader zei dan, rustig aan jongen. Gewoon rijden zoals je de hele tijd al doet. Jaja makkelijk gezegd pa, maar ik moet het wel even doen. Geen probleem, ze draaiden gewoon af en ik zette mijn reis ook voort. In die tijd waren brommers, schakelbrommers, ook hip en ik wilde toch anders zijn dan alle anderen. Iedereen reed en Honda MT, MB of MBX. Dus kocht ik een Yamaha DT, verhoogd en snel. Waarom zou ik nog mijn rijbewijs halen, ik was vaak sneller ter plaatse dan mijn ouders met de auto. En ik kon ook de weg verlaten en binnendoor scheuren. Hoe heerlijk, die mate van vrijheid. Dus ik wist, ik wil ook mijn motor rijbewijs halen. Dan toch maar gaan lessen en mijn rijbewijs gehaald. Mooi nu kan ik een Jeep kopen. Mijn oog was gevallen op een Jeep Cherokee, hoe gaaf zijn die.

Kopen is één, rijden is twee

Yes, op zoek naar een Jeep Cherokee. De prijzen in die tijd waren te overzien, al zou ik hiervoor wel moeten lenen. Maar ja, een 4-liter motor. Dat is even wat anders. Dat ding slurpt benzine. Daar vervloog mijn droom. Om nu een Jeep te kopen en op de oprit te laten staan, dat ging me te ver. Had ik het maar wel gedaan, was denk ik een goede belegging geweest als je de prijzen tegenwoordig bekijken voor deze gave verschijning. Dus dag Jeep. Op naar een eerste auto, ja hoor een Fiat Panda 45. Ach dit ding was ook hoekig, van binnen best kaal, dus met een beetje fantasie. Nou ja, heel veel fantasie. Nee, hoe zeer je ook je best doet. Maar eerlijk is eerlijk, mijn Panda heeft mij in mijn militaire diensttijd goed gediend in het op een neer rijden naar Langemannshof in Duitsland. Waar ik onderdeel was van het 43 Tankbataljon Regiment Huzaren van Sytzama (RHVS) dat er sinds 1973 gelegerd was. Ik denk dat ik met mijn Fiat Panda zelfs een snelheidsrecord mee heb gereden.

De jaren die volgen

Na mijn diensttijd gaan werken, diverse banen met verschillende privé en lease auto’s verder. Waar een Jeep geen optie was komt het moment dat ik met mijn accountant aan het praten ben over auto’s. Ik wil een youngtimer kopen, een auto van 15 jaar oud die in de belastingregeling van yountimers valt. Een Auto van 2007 op dat moment. Met 35% bijtelling over de fiscale waarde van de auto. Dit is niet de aanschafwaarde. Vraag dit goed na als je overweegt zelf een youngtimer te kopen. Mijn advies in deze is om een taxateur in te schakelen en een fiscale taxatierapport op te laten stellen. Het grote voordeel, een auto kost nu eenmaal toch geld. Mijn droomauto popte weer op in mijn hoofd. Ga ik voor een Jeep Cherokee van 2001 of ouder of ga ik voor en Jeep Wrangler van 2007.

Youngtimer - Jeep Wrangler JK 4 deurs uit 2007, een jongensdroom

Jeep Wrangler JK Youngtimer

De Jeep, stoer, robuust, beeld van vrijheid voor mij en gewoon mijn jongensdroom. Mijn kinderen kwamen ook nog met een Range Rover sport, ook heel gaaf. Alleen heb ik hier zoveel verhalen over gehoord dat ik hier niet echt enthousiast over kon worden. Ook al had ik het hier toch vaak over omdat het gewoon een gave bak is. En je ziet ze overal. Dus bij de zoektocht naar een youngtimer diverse Range Rovers online bekeken, zelfs een afspraak gemaakt om te gaan kijken. En toen, ja toen kwam die ene Jeep voorbij. Verliefd kan ik je wel zeggen, alle ratio verdwenen. Pure emotie kwam naar boven met de drang dit monster te kopen. Hoezo fiscale waarde, hoezo kopen is één en rijden is twee. Een afspraak gemaakt, samen met mijn zoon en vrouw en naar een adres. Geen bedrijf maar een privé persoon. Alarm, alarm en nogmaals alarm zou je zeggen. Maar toen kwam hij om de hoek en mijn zoon en ik keken elkaar aan en wisten, dit gaat hem worden. Een Jeep Wrangler JK 4 deurs, 3.8 liter V6. Ach hij rijd gemiddeld 1 op 6. Valt best mee als je bedenkt dat alles zakelijk is. De Jeep valt ook direct onder hobby. En, een hobby mag geld kosten ;-)

Belastingdienst

Dus kopen is één, dit was zo geregeld. Yes mijn jongensdroom is vervult. Ik heb een Jeep! En wat voor één. Wat een ander er ook van vind. Maar dan, de belastingdienst. Hij is van 2007, dus 15 jaar oud en daarmee een youngtimer. Kicken, maar wat is nu de fiscale waarde. Ehm, toch niet de aanschafwaarde want dan ben ik terug bij af. Dan kan ik hem op de stoep zetten en laten staan. De bijtelling is dan niet te overzien. Dus een taxateur gezocht die bekend is met deze regeling, Euroexpertise. Ja, dat klinkt goed. De fiscale waarde is beduidend lager en daarmee is de Jeep en de bijtelling een fractie aan kosten die ik bij andere auto’s ook had. Alle andere kosten zijn zakelijk, dus zijn kosten. Prima, daar kan ik mee leven. Hoe gaaf. Nu ruim een half jaar verder en 10.000 kilometer ben ik nog altijd heel blij met deze aankoop. De Jeep is alleen de Jeep niet meer zoals ik hem kocht. De Jeep heeft een transformatie ondergaan en is mijn vrijheid, mijn soort camper waarmee we heerlijk de wereld in kunnen en kunnen gaan en staan waar we willen. Tenminste als de weg die ik wil gaan niet is afgesloten.

Rijden was twee, toch

Ja, kopen was één. Rijden is twee. Ja, de Jeep rijd gemiddeld 1 op 6 benzine. Dat is wel wat duurder dan de gemiddelde auto, alleen vind ik dat je een Jeep Wrangler niet kunt vergelijken met een andere auto. Dus is de Jeep het meer dan waard. Ik ben denk ik een Jeeper, zoals ik ondertussen lees op forums en bepaalde groepen op social media. Daar kan ik mee leven. Ik ben blij en dat is waar het volgens mij om gaat in het leven. Plezier hebben in hetgeen je doet. Nou plezier heb ik, iedere keer als ik in mijn Jeep stap. Kicken!

Jeep als kampeermiddel

De Jeep had al een paar gave extra’s, het Rhino rooftop rack waar je alles op kwijt kunt. De gave grill en motorkap. En last but not least, hij is ook nog eens 2 inch verhoogd en heeft een paar sloffen waar je U tegen zegt. Dus ik was en ik ben in de wolken. In mijn hoofd was ik hem al aan het ombouwen naar een soort Camper, mijn op maat kampeermiddel. Dit is waar ik de komende maanden mee aan de slag zou gaan. Dat stond vast.