,

Koala Creek Teide, de ideale daktent voor ons

koala creek teide 160 overlander daktent

Koala Creek Teide 160 overlander daktent

Een hele mond vol, de Koala Creek Teide 160 overlander daktent, dat was het eerste wat ik dacht toen ik dit hoorde. Wij, op zoek naar een daktent voor op onze Jeep Wrangler die we hadden gekocht. Maar dan, een daktent, welke daktent past op mijn auto? Wat willen we, een hardshell of juist softshell. We kwamen zowat om in alle informatie op het web. Ook onze bezoekjes aan een aantal daktenten showrooms deed ons blijven twijfelen. Lastig, zeker als je niet hebt met kamperen. Dat ben ik dus.

koala creek teide 160 overlander daktent

Kamperen niets voor mij

Kamperen heeft mij nooit getrokken, in een tent op de grond slapen op een overvolle camping. Koud en nat of vol met kruipend spul dat ik dan weer moet vangen om buiten te zetten. Mij niet gezien. Maar op het dak, dat is wat anders. Dat kan ik nu na ruim een jaar gerust zeggen. Overlanden noem ik het, ook al klopt deze naam misschien niet helemaal als je niet maanden onderweg bent over de weg en offroad. Maar wat maakt het uit wat een ander ervan vind. Ik vind het geen kamperen maar overlanden, ook al blijf je gewoon lekker in Nederland. Je gaat naar je bestemming met een auto, in mijn geval een stoere Jeep Wrangler. Mijn eigen woorden ;-).

Kamperen is dus wel wat voor mij als ik op het dak in een tent kan slapen. Het is mijn lust en mijn leven zeg ik wel. Hoe lekker die vrijheid en wat slaap ik lekker in mijn daktent.

Waarom een Koala Creek overlander?

Heel eerlijk, omdat we bij Dreamer daktenten een fijn en oprecht advies kregen. Dat gaf de doorslag omdat ik niet iemand ben die alles tot op detail uitzoekt. Wat natuurlijk ook kan en helemaal niets mis mee is. Don vroeg ons wat we wilden gaan doen, met hoeveel personen. Wel of geen huisdier mee. Allemaal vragen die mij aan het denken zette. Ook de uitleg over de materialen, de opbouw en het beantwoorden van al mijn vragen. Vragen die uit het niets opdoemden gelang het gesprek vorderde. Don had gewoon alle tijd voor ons en dat voelde erg goed. Met zijn woorden in het achterhoofd reden we terug naar huis pratend over de Koala Creek Teide overlander en de woorden van Don. Thuis aangekomen bleef het door mijn hoofd rondspoken en hebben we besloten voor deze daktent te gaan. Met een extra condens matras en Rhino batwing luifel. Alles tegelijk gekocht bij Don. Een week later op weg naar Helmond en samen met Don de daktent en luifel gemonteerd op de Jeep. Een hele ochtend besteed aan het plaatsen, uitleg en samen in en uitklappen van de daktent. Wat een service. Ik heb geen idee hoe het elder is, maar dit was helemaal top!

koala creek overlander 160

De Koala Creek daktent specificaties op een rij:

Nu toch even een technisch stukje over de specificaties van de Koala Creek Teide 160 overlander. Dit heb ik dus even via het web verzameld en onder elkaar gezet zodat je hiernaar kunt vragen als je mocht besluiten zelf ook eens voor een Koala Creek daktent te gaan kijken.

 • Donkergrijs doek met FRID coating: (Flame Retardant Inside Dark coating).
 • Dus lekker veilig en donker in de daktent. (Zeker weten, een lampje is dan ook zeer welkom in de avond).
 • Een 4 seizoens daktent, dit denk ik ondertussen te kunnen beamen, we zijn ermee weggeweest van april tot oktober.
 • Vanwege de donkere FRID coating geschikt voor Scandinavische zomers waar de zon niet ondergaat. Nu denk ik dit wel, alleen waren wij er in september en was de zon om 20:30 uur echt al onder.
 • De TEIDE heeft een rechthoekig frame voor maximale binnenruimte en een betere waterafvoer ten opzichte van een gebogen frame. Het enige wat ik soms wat lastig vind is het bukken bij naar buiten gaan, maar dit heeft denk ik een beetje met mijn stijfheid te maken.
 • De TEIDE heeft een overdekte instap. Hieronder kan een ondertent (hetzelfde materiaal!) gemonteerd worden. Hebben wij overigens niet.
 • Is voor zien van een unieke, sterke, beter isolerende aluminium HONEYCOMB bodemconstructie.
 • Een bodemconstructie met aan de buitenzijde sterke en stoere aluminium tranenplaat.
 • De scharnieren zijn ca. 21 cm. hoog, daardoor past het extra tentdoek van de overdekte instap beter in de daktent als je hem inklapt.
 • Door de hoge RVS scharnieren heb je ook in de ingeklapte daktent extra veel bergruimte voor kussen – slaapzak. Dit kan maar vinden wij minder prettig. Alles past met gemak in de Jeep.
 • Vergeet niet de SLEEP BEST anticondensmat tussen bodem en matras. Deze hebben we erbij gekocht destijds, volgens mij zit deze er nu vaak bij.
 • De overdekte oversteek is voorzien van een speciale gemakkelijk te monteren verstelbare aluminium U beugel.
 • In de oversteek zit een aluminium dak afspanstang om een waterzak in het dak van de oversteek te voorkomen.
 • De OVERLANDER heeft in de voorzijde van de oversteek PBM mesh, met hier overheen een af te sluiten flap.
 • Het 25 mm. dikke aluminium frame is ommantelt tegen condens en heeft extra stevige metalen scharnieren.
 • Het stevige donker grijze Rip Stop Polyester Katoen doek van 300 gr./m2. heeft een brandwerende coating.
 • De combinatie van donker grijs doek met donkere coating zorgt voor een prima slaapplek en lang uitslapen.
 • Binnenin de tent zitten 4 elastieken welke helpen het tentdoek bij elkaar te trekken tijdens het inklappen.
 • 4 stuks Koala Creek® BPM – Black Privacy Mesh (heel fijn en sterk gaas) in de ramen en deuren.
 • Optimale privacy, goed van binnen naar buiten kijken, maar beschermd tegen alle insekten.
 • De ramen en deuren zijn voorzien van betrouwbare YKK ritsen voor jarenlang plezier.
 • De luifels van de zijramen zijn oprolbaar voor een perfecte uitkijk op een sterrenhemel.
 • In plaats van houtje-touwtje verbindingen zitten overal gemakkelijke click in gespen.
 • Alle daktent naden zijn dubbel gestikt en aan de binnenkant waterdicht getaped.
 • Het matras van 240x 160 cm is gemaakt volgens Europese maatstaven, SG 40 kg/m2.
 • Temperatuurregulerend en waterdicht zwart overdak van sterk 420D polyester materiaal.
 • Over de zwarte cover lopen geen spanbanden, daardoor geen kans op doorslijten op de hoeken.
 • Op de 4 cover kanten zitten 2 spanbanden voorzien van sterke UV proof nylon click-in gespen.
 • De cover is stof- en waterdicht vanwege de gevulcaniseerde pees en grove 3/4 ritsconstructie.
 • De 680 gr/m2 cover heeft een speciaal rits – sluitsysteem, gemakkelijk te openen en sluiten.
 • De zwarte cover kun je gemakkelijk oprollen en zo onder de daktent bodem laten hangen.
 • Naast de ladder is genoeg plaats voor het opbergen van slaapzakken, kussens e.d. Dit zou je kunnen doen, maar wij maken hier geen gebruik van. Zonder iets erbij is er meer ruimte en werkt het allemaal super makkelijk.
 • De sterke en dikke alu sandwich bodem zorgt voor een extra goede isolatie.
 • De gemakkelijk in te schuiven telescoopladder is standaard 230 cm lang
 • De uitgetrokken ladder wordt extra ondersteund door 2 komvormen.
 • De RVS montagedelen passen op tot 9 cm. brede dakdragers. Uitpakken, monteren en vertrekken!

Tot zover de opsomming van punten die ik op het web tegenkwam. Maar ik kan je zeggen dat wij ze zeker niet allemaal door hebben genomen op het moment van kiezen. Het advies afgestemd op onze wensen was wat de doorslag gaf. Er zijn denk ik geen slechte daktenten, tenminste dat denk ik niet. Het gaat er denk ik veel meer om hoe wil jij er mee omgaan en wat heb je nodig voor je overlanding trips.

Een jaar samen met de Koala Creek Teide 160 overlander

We zijn een jaar samen, de Koala Creek Teide 160 overlander en ik. Een jaar waarin we elkaar beter hebben leren kennen. Hierin hebben we ook zeker mindere momenten gehad waarbij ik dacht dat ik wilde gaan scheiden. Maar een relatie gaat niet altijd over rozen dus kijken wat je anders kunt doen. Dat hebben we samen ervaren. Samen met mijn vrouw Sabina heb ik dan ook al vele leuke overlanding trips mogen maken met de Koala Creek Overlander van 160 breed. Waarom bevalt deze daktent ons zo goed. Wij zijn helemaal op elkaar ingespeeld denk ik.

Het opzetten van de Koala Creek daktent in vijf minuten

Het opzetten van de daktent kost ons samen gevoelsmatig 5 minuten werk. Ik klim het dak van de Jeep op en rits de hoes los waarna ik deze eraf laat glijden. Ik maak de banden los en schuif de ladder uit. Sabina pakt de ladder en klapt de daktent open terwijl ik naar beneden kom. Ik duw door de matras even terug en we laten schanier geleider, zo noem ik het, in elkaar schuiven. We rollen de hoes op en bevestigen deze aan de onderzijde aan. Daar hebben we geen last meer van. Vervolgens pak ik de U-stang en plaats deze, aanvullend de tussenstang ertussen en we zijn klaar om naar binnen te gaan. Sabina klimt naar binnen en plaatst de stangen bij de luifeltjes, ik gooi ondertussen de slaapzakken en kussens naar binnen. Ho, eerst even de ledverlichting op de Ecoflow aansluiten anders zie je geen steek voor ogen in de daktent. Klaar zijn wij. Ik rits de Rhino Luifel open en loop deze uit rond de Jeep en klip deze vast onderaan het Rhino roofrack. Ook die staat. Wellicht denk je nu, dat duurt toch veel langer dan vijf minuten. Dat dachten wij in begin ook toen we het de eerste keer klokten. Toen deze we er echt wel twaalf minuten over. Nu dus niet meer, wat een jaar kan doen. We lijken wel professionals ;-).

Opruimen en inklappen binnen een kwartier

Mooi dat opzetten, maar hoe zit het dan met opruimen en inpakken. Nou dat gaat precies met de omgekeerde volgorde kan ik je zeggen. Ook hierbij zijn we volledig op elkaar ingespeeld ondertussen. Tijdens onze laatste overlanding roadtrip naar Zuid-Zweden hebben we, op één keer na, iedere dag de daktent ingeklapt omdat we verder wilden naar de volgende bestemming. En ja, het duurt echt maar een kwartier. Hoe gaaf is dat. We stonden een keer op een plek waar een caddy stond met een IKamper daktent. Zo’n hardshell daktent die je binnen 1 minuut uitklapt en binnen 5 minuten inklapt. We stonden tegelijk op en gingen tegelijk na het ontbijt aan de slag om in te klappen. Hoe leuk was dat, het was geen wedstrijd en toch wel. Want we hielden elkaar in de gaten tijdens het inpakken. Erg leuk en ook leerzaam. Ja, ze waren wat sneller maar het scheelde geen vijf minuten. Erg leerzaam en ik vond het super om te zien omdat ik nog enige twijfel had of mijn relatie met de Koala Creek Teide stand zou houden. Ik wil gewoon geen gedoe met opzetten en inpakken. Nu al met al, de ruimte die we hebben en het gemak van opzetten en inpakken kan ik volmondig zeggen dat ik superblij ben met mijn Koala Creek Teide 160 overlander daktent.

Overwinteren van de Koala Creek Teide overlander

Ja, ook dit was een vraag aan Don. Kan de daktent op de Jeep blijven in de winter. Kan de daktent overwinteren op de wagen? Hij rade aan om de daktent goed en droog op te bergen in de winter voor het behoud van de Koala Creek Teide overlander. Maar dan kent hij mij nog niet, als ik maar denk dat het niet nodig is dan is het niet nodig. Dus ik wilde dit zelf ervaren. Tijdens het eerste jaar, de winter van 2022, heb ik de daktent op de jeep laten zitten. Hierbij hen ik twee keer een controle moment ingelast waarin de daktent heb opgezet in onze loods bij kantoor. De Koala Creek Teide was kurkdroog en rook fris. Super. Dus ik laat de daktent ook in de winter op de Jeep zitten. Ook omdat ik bij heel mooi winterweer wil gaan kamperen, eh overlanden bedoel ik. Ik heb een hekel aan kamperen.

Koala Creek Teide 160 overlander daktent, de ideale daktent voor ons

Na een jaar van vele trips kan ik zeggen dat de Koala Creek Teide 160 overlander de ideale daktent voor ons is. Ik kan dit niet onderbouwen met een vergelijking met andere daktenten. Al zou ik dat best eens willen proberen als mij er één voor een trip beschikbaar gesteld zou worden. Maar dat is niet aan de orde. De Koala Creek Teide 160 overlander is ruim, 240 bij 160 en daardoor kan onze tijger makkelijk mee. We hebben alle ruimte die we nodig hebben. De daktent is donker en de overstek zorgt ervoor dat we droog kunnen uitstappen als het regent. Het opzetten en inklappen is een fluitje van een cent en de matrassen slapen heerlijk. Kortom een superfijne daktent die de investering dubbel en dwars waard is. En last but not least, hij kan gewoon op de Jeep blijven in de winter. Ideaal, ook als ik onverwachts in de winter een weekend weg wil.

Vraag jij je af of een daktent iets voor je is? Of heb je een andere vraag over overlanden? Mail me gerust, ik weet lang niet alles maar kan je wellicht wel helpen of naar iemand verwijzen.

daktent koala creek teide 160l overlander

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *