Welke daktent past op mijn auto?

tembo 4x4 rooftop tent uitproberen op auto

Welke daktent past het beste op mijn auto?

Na de aankoop van mijn Jeep Wrangler JK 2007 met Rhino Rooftop Rack kwam de volgende vraag naar voren. Welke daktent past op mijn auto? Er zijn enorm veel daktenten te koop, de keuze is reuze. Dus tijd voor oriëntatie. Graag neem ik je mee in mijn overwegingen en keuze moment.

Proef kamperen met geleende daktent

Hmmm, dat is op zich een goed idee. Dus aan een bevriende kennis gevraagd of we een keer zijn daktent mochten lenen voor een proefkampeer moment. Geen prolbeem, ik help je wel met het op de auto plaatsen van de daktent. Dit kun je het beste met een paar man doen gaf hij aan. Ow, hoe zwaar weegt zo’n ding dan? Moet ik hier rekening mee houden bij de aanschaf? Kan mijn auto, mijn roofrack dat gevaarte wel dragen? Vragen die direct op mij afkwamen, ik als leek dacht een daktent is een daktent. Dit ligt toch wat anders. Het gewicht kan zeker bepalend zijn. Maar nu even niet. Mijn Jeep en rooftop rack kunnen iedere tent met gemak dragen. Gelukkig. Maar waar ga ik proefkamperen? Nou, bij vrienden in Frankrijk. Die hebben plek zat en daar kan ik op mijn gemak de tent uitproberen.

tembo 4x4 rooftop tent uitproberen op auto

Het plaatsen van de daktent

Het is zover, het weekend is bepaald en onze vrienden in Frankrijk kijken uit naar onze komst. Het is ondertussen september en het weer is redelijk onvoorspelbaar de komende tijd. Ha, dat mag de pret niet drukken. We gaan, hoe en wat het weer ook doet. Dus op een avond voorafgaand aan het weekeinde spreken we af om de tent op de auto te plaatsen. De daktent weegt een kleine 100 kilo. Ja, je leest het goed. Een kleine 100 kilo die je even boven het hoofd moet tillen om op je auto te leggen. Gelukkig hadden we wat hulp en met een paar mensen was de tent met een half uurtje geplaatst. Nog even vastzetten en goed leggen zodat deze ook open kan klappen en we zijn klaar voor vertrek.

Tembo 4×4 rooftop tent

De betreffende rooftop tent / daktent voor onze proefkampeer sessie was een Tembo 4×4 rooftop tent. Ruim genoeg voor twee personen. Een zogenaamde softtop tent. De rooftop tent zou met 15 minuten op te zetten zijn. Dit bleek ook zo te zijn. Nadat de hoes losgemaakt is pak je de ladder en klap je de tent eenvoudig open. Daarna is het een kwestie van de verschillende raampjes met behorende beugels openzetten en klaar is Eric in dit geval. Een kind kan de zogenaamde was doen. Top. Ook het inpakken na ons weekend ging als vanzelf. In omgekeerde volgorde alle stappen uitvoeren en de daktent is weer mooi strak ingepakt op de auto. Klaar voor vertrek. Als je dit proces met tweeën doorloopt krijg je hier vast en zeker handigheid in.

Domain du Cloitre Saint Christophe

September in Frankrijk, op het terrein van het prachtige Domain du Cloitre Saint Christhophe. Ik schreef al dat het weer onvoorspelbaar was en dat hebben we ook geweten. Op dag 1 was het warm en zonnig en lekker warm, ook s’nachts. Dag twee was het prima tot het avond werd en toen barste het noodweer los. Regen, regen en nog eens regen. De tent was waterdicht en we hebben wederom geslapen als roosjes. Dag 3, wat stond ons te wachten. Nou, een koude nacht. Tegen de 0-graden en ook dat was goed te doen. Dus in deze 3 nachten hadden we alles zo’n beetje gehad. Een daktent is wat we willen. Je ligt hoog en droog. Geen last van insecten en bij het wakker worden de zon op zien komen. Wauw, dit willen we vaker ervaren.

zonnige dag in frankrijk met daktent

Dag 1 zonnig en lekker warm in september 2022.

dag 2 in frankrijk, de zon komt op gezien vanuit daktent

Dag 2: De zon komt op vanuit de daktent gezien. Hoe gaaf

tembo 4x4 rooftop tent - soft cover

Dag 3: ochtendgloren in Frankrijk

Welke daktent gaan we kiezen?

Oké, de ervaring met de daktent in Frankrijk was geslaagd. Als we dit kunnen handelen gedurende deze drie nachten dan komt het zeker goed. Dus op zoek naar een daktent. Maar ja, welke. Als ervaringsdeskundigen, voorzien van een goede voorkennis kunnen we een goede keuze maken. Hmm.

Hoeveel persoons kiezen we?

De eerste vraag die we ons stelden was die van het aantal personen. We zijn maar met z’n tweeën. Maar je wilt toch ook wel wat ruimte extra hebben. Daar kun je dan wat kleding kwijt en andere spullen die je mee naar boven wilt nemen. Ook willen we wat extra ruimte voor onze hond. Zodat die niet bovenop je komt liggen, al kun je dat niet uitsluiten. In ons geval valt dat wel mee, onze Tijger weegt maar 4,5 kilo en is niet groter dan een gemiddelde kat. Maar die extra ruimte is wel wenselijk. Dus een ruime 2-persoons/3-persoons daktent heeft de voorkeur.

Hard of Soft cover?

Gaan we voor een hardcover of softcover daktent. Het verschil zit hem niet alleen in de cover, ook in het opzetten. Wat wij hebben ervaren in alle gesprekken is dat de hardcover sneller op te zetten is. Dus als je iedere dag verder trekt en je een hekel hebt om rustig alles in te pakken is een hardcover wellicht een goede optie. Daarnaast kun je op een hardcover, afhankelijk van je keuze ook een zonne-paneel of rack plaatsen waar je spullen op kunt monteren. Vraag hierbij wel goed na welke hardcover rooftop tent geschikt is. Wij hebben verschillende hardtop cover daktenten bekeken en kwamen tot de conclusie dat een softcover ons prima past. Maar ja, welke dan. Ook in de softcover daktenten zijn vele maten en uitvoeringen beschikbaar. Laatst hoorde ik nog over een nieuwe daktent van Decathlon. Die schijnt, na het lezen van reviews, ook prima te zijn.

Gewicht en bevestiging op auto

Dit kan een punt van aandacht zijn, niet in onze situatie omdat de Jeep alles wel kan dragen. Alleen het formaat was bij ons wel bepalend kijkend naar de rooftop op de Jeep. Bedenk hierbij ook of je de daktent kunt laten zitten op je auto of dat je hem keer op keer moet verwijderen. Dan is gewicht wel een puntje van aandacht. Er zijn daktenten die beduidend minder wegen dan andere tenten en als je deze keer op keer eraf moet halen is het wellicht prettig als je dit gewoon samen kunt doen. Of je moet een soort van ophang systeem maken, die heb ik ook al voorbij zien komen. Heb je de ruimte dan is zo’n systeem een superfijne uitkomst lijkt mij.

Facebook groepen

Een andere tip die ik je graag wil meegeven is, kijk eens op facebook. Hier zijn verschillende groepen waar men met elkaar discussieert over daktenten en alles daaromheen. Meld je aan en stel je vragen, zo krijg je goed inzicht wat voor jou situatie van belang is. Kan je dit aanbevelen.

De keuze voor Koala Creek

Na daktent winkels te hebben bezocht en de diverse soorten te hebben bekeken. Heb ik, ook kijkend naar het budget dat ik wilde uitgeven, gekozen voor een Koala Creek daktent. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar ik wilde een goede daktent, compleet en daarbij gun ik dit graag aan een partij waarbij ik goed geholpen word. Dit fijne en goede advies vonden wij bij Dreamer daktenten in Helmond. Waar we diverse tenten hebben bekeken en uiteindelijk gekozen hebben voor de Teide 160 Overlander. Don, de eigenaar van Dreamer daktenten, nam alle tijd voor uitleg, advies, vergelijk en dat heeft geleid tot de aankoop. Een super daktent al zeg ik dit zelf.

Na de aankoop spraken we af om de daktent op te halen en op de Jeep te plaatsen, gedurende de ochtend hebben we de tent geplaatst. Ik kreeg daarbij alle uitleg en tips voor het opzetten en inpakken. Hoe prettig, ik kon alle vragen stellen en alles werd in detail en in alle rust uitgelegd. Ik kan Don en Dreamer daarom van harte aanbevelen.

Naast de daktent hebben we ook direct een Rhino Batwing luifel gekocht die rondom de auto aansluit. Ook hier gekeken naar de mogelijkheden en op advies voor de 25o luifel gegaan. Hier zijn nog zijwanden in te zetten. Makkelijk op te zetten, je loopt de luifel in twee minuten uit. Top.

Koala Creek Teide 160L ovelander rooftop tent met Rhino Batwing luifel

Koala Creek Teide 160L Overlander rooftop tent met Rhino Batwing luifel

Ondertussen zijn we verschillende keren weggeweest en hebben we de optimale taakverdeling gevonden. Binnen 10 minuten hebben we de tent staan en met een kwartier hebben we hem ook weer ingepakt. De Jeep is wat hoger, verhoogd, dan een normale auto en om die reden hebben we een kleine uitschuif laddertje erbij gekocht. Ik loop zo het dak op en dat werkt super bij het opzetten en inpakken.

Veel succes met de keuze voor een daktent, ik kan deze vorm van kamperen van harte aanbevelen.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *