,

SEO Joomla

SEO Joomla - waar moet je zeker op letten

Joomla SEO

SEO toepassen in je Joomla website? Als dit een vraag is waar je mee speelt, maak dan eens een afspraak met een Joomla SEO specialist. Binnen je Joomla website kun je heel gericht aan de slag met zoekmachine optimalisatie(SEO = Search Engine Optimization). Belangrijk daarbij is dat je Joomla website goed is gebouwd, technisch gezien. Dat de webhosting goed en snel is ingericht en dat je content goed is opgesteld met de juiste aandachtspunten. Bovenstaande is mooi gezegd, maar hoe zit dat nu precies binnen een Joomla website.

Iedereen kan een Joomla website bouwen

Dat ligt er maar aan hoe je dit bekijkt. Het Joomla CMS is open source en daarmee voor iedereen beschikbaar. Je kunt overal gratis of betaalde templates uitzoeken en installeren in je Joomla omgeving. Hosten van je Joomla website kun je ook overal. Dus ja, iedereen kan een Joomla website bouwen.

Vaak ligt dit toch net wat anders weet ik. Vooral als het gaat om de vindbaarheid van je Joomla website. Joomla en SEO gaan goed samen mits e.e.a ook goed in opgezet en op een juiste wijze webhosting is ingeregeld.

Zo zijn aangekochte templates vaak standaard in opzet en is SEO waarde verlies direct aan de orde. Als leek heb je dit vaak niet in de gaten, je bent immers geen Joomla webbouwer. Als je serieus aan de slag gaat met SEO binnen jouw Joomla website is het wel zo prettig als je weet waar je op moet letten. Mijn advies is om een goede Joomla website bouwer erbij te halen, zodat deze je SEO aanpassingen ook door kan voeren. Het gaat te ver om hier in alle details in te zoomen op SEO en Joomla. Ik wil je enkele belangrijke onderdelen meegeven waar je op moet letten en die je zelf kunt toepassen.

SEO vriendelijke URL’s in Joomla

Om ervoor te zorgen dat we SEO vriendelijke URL’s krijgen dien je de instellingen goed in te stellen. Ga naar de algemene instellingen binnen je Joomla website. Aan de rechterzijde van je scherm staat “SEO-instelling” Joomla 3.Joomla SEO settings in controlpanel
Zorg ervoor dat je hier de volgende onderdelen op ja zet:

  • Zoekmachinevriendelijke URL’s
  • Gebruik URL herschrijven

Pas de htaccess aan

Naast het aanpassen van de SEO instellingen binnen je Joomla backend dien je het htaccess.txt bestand binnen de root directory van je FTP directory te hernoemen naar .htaccess om ervoor te zorgen dat je geen foutmeldingen krijgt. Kun je hier zelf niet bij vraag dan je Joomla website bouwer dit voor je te doen. Doe dit tegelijk met de aanpassingen voor SEO vriendelijke URL’s!

Gebruik headings in je content

Maak gebruik van headings (H1, H2, H3) in je content. Je kunt dit automatisch laten gebeuren doordat de titel van je artikel wordt getoond. Mijn advies in deze is om je titels niet te tonen maar zelf de H1 en meer zelf te bepalen in je artikel zelf. Daarmee heb je meer grip. Mocht het nu zijn dat Joomla toch je artikel titel laat zien als je de pagina opent in je browser, zet deze dan uit bij de parameters van je artikel en of menu-item. Zo nu ben je zelf in controle.

Vul zelf de meta-description

Hoe wil je dat Google je SEO resultaten weergeeft als de zoekresultaten getoond worden? Ook hier kun jij invloed op uit oefenen door op artikel niveau en of menu-item niveau de meta-description zelf in te vullen.

Titel tag van je menu-item

Je hebt bovenstaande punten uitgevoerd en hebt SEO vriendelijke URL’s, doordat je dit hebt aangezet en het htaccess bestand hebt hernoemd. Je artikel heb je geschreven en opgenomen in artikel beheer van je website. Ondertussen heb je een menu-item aangemaakt en heb je het artikel hieraan gekoppeld. Nu is er nog een belangrijk onderdeel voor je SEO binnen Joomla, je SEO titel. Deze zet je bij je menu-item, ga naar de tab “Paginaweergave” bij je menu-item en zet hier de titel neer die je wilt tonen aan de bezoeker en Google. Zet tevens “Toon paginakop” op NEE. Je wilt dit niet ook in je pagina getoond hebben, dit is dubbelop.

www en niet www URL

Voorkom dat Google je website als gedupliceerde content ziet omdat je website door Google op twee manieren opgehaald kan worden, dubbele content en daarmee ongunstig voor SEO. Één keer als http://www.domeinnaamvanjewebsite.nl en één keer als http://domeinnaamvanjewebsite.nl waardoor dit als duplicated content wordt gezien. Dit kun je op laten vangen bij je hosting partij, kies één van beiden.

SEO is een specialisme

Er zijn nog veel meer zaken die belangrijk zijn binnen een Joomla website en het toepassen van SEO, bovenstaande is erg belangrijk en ik kom het nog dagelijks tegen. Vaak hoor ik dan dat men niet weet waar men op moet letten of dat er gewerkt wordt met een extensie die SEO automatisch aanpakt. SEO & Joomla kan op vele manieren zoals ook bij andere CMS oplossingen. Belangrijk is dat je in hoofdlijnen weet waar je op moet letten. Hierdoor ben je beter in staat om tijdens een gesprek met een mogelijke Joomla website bouwer de punten aan te geven die belangrijk zijn. Hij of zij kan dit dan aanvullen met andere SEO details die in je Joomla website verwerkt dienen te worden. Als het stil blijft, vraag je dan af of je met de juiste persoon aan tafel zit. Ook een goedkope Joomla website kan duurkoop zijn, voorkom dit door gericht te vragen. Als je zelf met SEO & Joomla aan de slag gaat weet je nu een aantal belangrijke onderdelen binnen SEO te duiden. Heb je hulp nodig, stel dan gerust je vragen. Bel of mail me even.

Joomla website bouw

Zoek je een Joomla website bouwer, dan ben je ook aan het juiste adres als Joomla SEO specialist ben ik onderdeel van het netwerk Kwaaijongens en wij richten ons alleen op open source websites in Joomla en WordPress. Durf te kiezen.